Mazzucchelli acetaat voor brilmonturen

De geur van het acetaat, een indringende geur maar zeker niet vies. Mazzucchelli kent vijf verschillende productietechnieken, maar is het bekendst om haar blocktechniek. De geur is afkomstig van het soepele cellulose dat in poedervorm binnenkomt, en vermengd wordt tot een kneedbaar ‘deeg’. Het resultaat is een transparant deeg dat de basis vormt voor het verdere proces. Door het  deeg eindeloos door een mangel te halen met grote ronde rollers  krijgt het de gewenste dikte.
Een combinatie van kleurenpoeders en aceton worden vervolgens direct op het cellulose aangebracht dat vervolgens opnieuw door de mangel gehaald wordt tot er één kleur ontstaat. Tijdens dit proces worden samples gemaakt zodat men in de toekomst precies dezelfde kleur kan produceren. Echt vakmanschap, het duurt jaren voordat men dit onder de knie heeft. Als je bij Mazzucchelli wilt komen werken dan ‘kijk’ je eerst jaren mee, voordat je zelf aan de slag gaat. Dezelfde kleur produceren, maar ook vooral dezelfde structuur creëren is puur ambacht.
Het gekleurde cellulose wordt vervolgens in kleine blokjes gesneden en opnieuw door de rollers gehaald. Doordat de blokjes ieder hun eigen kleur hebben en met verschillende kleuren gemengd worden zie je hier de unieke structuur van het acetaat ontstaan waar Mazzucchelli zo bekend om staat.

Vervolgens wordt het cellulose acetaat samengeperst tot één massief blok. In de fabriek stijgt de temperatuur naar flinke hoogte, omdat met dit persingsproces veel warmte vrijkomt. De grote blokken acetaat worden vervolgens in dunne platen gesneden. Deze platen moeten enkele weken rusten, voordat zij geschikt zijn om brillen van te maken en op weg gaan naar alle bekende brillenleveranciers in de wereld. Waaronder natuurlijk de merken welke CityOptiek in de collectie heeft.

In het hoofdkantoor worden alle unieke patronen bijgehouden. Dit resulteert in een gigantische kast met kleine blokjes acetaat. Duizenden originele ‘recepten’ die voor de optiekwereld een bron van inspiratie zijn bij het vervaardigen van nieuwe fraaie brillen. Mazzucchelli is een museum op zich, dat tegelijkertijd volop innoveert en haar unieke positie in de wereld van het acetaat weet te behouden.
Kom onze collectie brillen en monturen eens bekijken welke geproduceerd zijn met dit unieke acetaat.

Bekijk hieronder het filmpje:

Vaardigheden

Gepubliceerd op

3 november 2017